Bergendrieshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bergendrieshoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoeve nu zogenaamd "Bergendrieshoeve", voorheen, naar verluidt tot 1901, ook café zogenaamd "In den trap op". Eén van de zeldzame voormalige hoeven in de straat met bewaard voorkomen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Boerenhuis in kern vermoedelijk daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw met aanpassingen of heropbouw in het vierde kwart van de 19de eeuw, dienstgebouwen eveneens uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Zijdelings aan de straat ingeplant boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak (pannen). In 1932 gecementeerde gevel uitgewerkt met schijnvoegen en decoratieve banden. Rechthoekige deur in gesinterde bakstenen omlijsting met waterlijstje. Aflijnende geprofileerde kroonlijst. Haast rechthoekige vensters met T-ramen.

Rechts naast het huis, koeienstal met aalpomp en ervoor liggende mestvaalt. Tegenover het huis, bedrijfsgebouw met koeienstal en bakhuis.

Auteurs: Lanclus, Kathleen