Pastorie Sint-Mattheusparochie

Gemeente Zwalm

• Adrescontrole Zwalm (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Zwalm (geografische inventarisatie: 01-06-1999 - 31-05-2000).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is beschermd als monument Pastorie Sint-Mattheusparochie

Beschrijving

Gelegen in hellende tuin ten noorden van de Zwalm, lager gelegen moestuin afgescheiden van siertuin door een gewitte bakstenen muur met steunberen. Een omwalde pastorie werd reeds vermeld in 1616. De huidige pastorie dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Herstellingswerken en uitbreiding in het derde kwart van de 19de eeuw. Gerestaureerd onder leiding van architect Vossaert (Oudenaarde) in 1912.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) vroeger met klokkenstoel. Beraapte lijstgevel afgelijnd door eenvoudig bepleisterd entablement. Geaccentueerd middenrisaliet met spiegelboogdeur met bovenlicht met ijzeren verdeling, voorzien van omlijsting met schijnbanden. Rechthoekige vensters in vlakke gepleisterde omlijsting. Gelijkaardige achtergevel. Rechts aangebouwde keuken onder lessenaarsdak uit het derde kwart van de 19de euw. Links beraapte zijgevel.

Interieur. Kelder onder linkertravee in richting van zijgevel. Gang met zwarte en witte marmertegels voorzien van vijf brede paneeldeuren uit de 18de eeuw. Salon met rode tegelvloer en stucversiering in rococostijl op plafond en schouwboezem. Vroegere keuken, rechts van voordeur, met gepleisterd plafond en moerbalk en brede schouw. In spreekkamer, links van voordeur, hoekschouwtje en plafond met stucversiering in rococostijl.

• Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief, 1851-1870, nummer 1796/8-10.
  • Pastorie Munkzwalm, Liber memorialis.
  • DHANENS E., Kanton Sint-Maria-Horebeke, Tekst, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, VII, Gent, 1971, pagina 121.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Uit bouwhistorisch onderzoek bleek dat de herstelling in de 19de eeuw werd uitgevoerd naar ontwerp van architect Emile Van Hoecke-Peeters, uitvoering in de periode 1863-1864.

• Informatie verstrekt door A. Cassiman.

Driessen, Carolien (14-08-2018 )