Molenaarswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zwalm
Deelgemeente Nederzwalm-Hermelgem
Straat Biestmolenstraat
Locatie Biestmolenstraat 8, Zwalm (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Zwalm (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Zwalm (geografische inventarisatie: 01-06-1999 - 31-05-2000).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Molenaarswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige molenaarswoning van de nabijgelegen Vanderlindensmolen, uitgebreid in 1960 en gerenoveerd. Woning van vijf traveeën onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Gecementeerde witgeschilderde lijstgevel onder eenvoudig hoofdgestel. Licht getoogde vensters in geriemde omlijsting met luiken. Rechthoekige opgeklampte deur met behouden geheng aan binnenkant en met bovenlicht met sierlijk houtsnijwerk, gevat in licht getoogde geprofileerde arduinen omlijsting met sluitsteen.

In linker zijgevel, sierlijk smeedijzeren anker in schoorsteen. Grotendeels aangepaste achtergevel met gedichte deur nog voorzien van de arduinen omlijsting met sluitsteen.

Interieur. Goed bewaarde woonkamer met verschillende oude binnendeuren, grote schouw met bordenrek en zwart-witte marmeren vloer.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2000

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Biestmolenstraat

Biestmolenstraat (Zwalm)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.