Hoeve en molenaarshuis Biestmolenhoeve

Gemeente Zwalm

• Adrescontrole Zwalm (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Zwalm (geografische inventarisatie: 01-06-1999 - 31-05-2000).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve en molenaarshuis Biestmolenhoeve

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Watermolen Ter Biest met omgeving

Beschrijving

Zogenaamd "Biestmolenhoeve". Hoeve en molenaarshuis bij "Ter Biestmolen" (nummer 18), gelegen aan de andere kant van het brugje over de Peerdestokbeek. Ruim herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen); volgens jaartal op deuromlijsting gebouwd in 1871, doch op de plaats van een ouder huis. Dubbelhuis met bakstenen, later witgeschilderde lijstgevel op arduinen plint met rechthoekige vensters en deur. Keldergaten links naast deur. Vensters gevat in gepleisterde omlijsting met kroonlijst, deur in arduinen omlijsting met kroonlijstje. Links aanbouwsel van twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak met rechthoekige inrijpoort naar gesloten erf met ijzeren latei. Rechts aanbouwsel onder lessenaarsdak met garage en aanleunende serre uitziend op ommuurde moestuin. Achtergevel met uitbouw van twee bouwlagen hoog onder lessenaarsdak. Achterdeur gevat in omlijsting van gesinterde baksteen.

Achteraan dienstgebouwen onder zadeldaken (pannen) rondom verharde binnenplaats, witgeschilderde erfgevels op gepikte plinten met groengeschilderde deuren, luiken en steekboogpoorten, aan de veldzijde ongeschilderd.

Afzonderlijk dienstgebouw met kippenhokken en wagenhuis ten oosten, enkele jaren later bijgebouwd.

Auteurs: Lanclus, Kathleen