Watermolen Vanderlindensmolen

Beschrijving

Genaamd Vanderlindensmolen, naar de eigenaar in de tweede helft van de 19de eeuw. In de 20ste eeuw in handen van de familie De Backer. Achterin gelegen koren- en oliewatermolen op de Peerdestokbeek of Boekelbeek, vermoedelijk opklimmend tot de 11de eeuw. Voorheen blekerij of wasmolen, later oliemolen en sedert 1870 graanmolen. In 1887 plaatsing van een stoommachine. Bedrijvigheid stopgezet circa 1963.

Restanten van ijzeren sluiswerk met verdwenen woelrol bij de betonnen brug over de beek.

Houten maalsluis bediend door houten hefboom vanuit de maalderij. Bakstenen molengebouw onder afgewolfd pannendak, verankerd jaartal 1801 in rechterzijgevel afgewerkt met vlechtingen. Voorgevel met getoogde deur en twee venstertjes met ijzeren roedeverdeling; eerste venster was voorheen een deur. IJzeren ring voor het vastleggen van leidsels. Klimmend houten dakvenster met laadluik boven rechtse venster. Dakoverstek rustend op houten schoren. Tegen rechtse zijgevel twee later (vierde kwart van de 19de eeuw) toegevoegde aanbouwsels, één onder zadeldak en één onder lessenaarsdak, laatstgenoemde met getoogd deurtje voorzien van het oude ijzeren geheng.

Watergevel, met houten beplanking in de geveltop, met nu verwijderd ijzeren bovenslagrad.

Maalvaardig binnenwerk. Asruimte zonder ringmuur, voorzien van ijzeren spoorwiel en ijzeren sterrewielen met houten kamraderen. Steenlichten met handwieltjes op conische houten sokkel. Erboven, op steenbed van geprofileerde balken, twee koppels stenen. Verder nog aanwezig: een reserve koppel stenen, twee cilindermolens, weegbrug, haverbreker, een graankuiser en een buil. In aanbouwsel, elektrische motor ACEC van 1926.

• BAUTERS P. & BUYSSE R. 1980: De Oostvlaamse watermolens, Inventaris 1980, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks - nummer 11, Gent, 121-126.

Auteurs: Lanclus, Kathleen