erfgoedobject

Herenhuis met bijgebouwen

bouwkundig element
ID
45217
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45217

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis met bijgebouwen gelegen in ommuurde tuin naast de kerk. Fraaie ijzeren afsluiting en hek tussen vier bakstenen pijlers met bolbekroning. Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), van 1787. Vermoedelijk in 1916 vernieuwd voorgevelparement van geschilderde baksteen met knipvoegen en toevoeging van vier dakkapellen en een centraal dakvenster, zie gevelsteen met hoofdje in reliëf en vermelding "D.V.L. 1916". Geschilderde bakstenen gevel met dubbelhuisopstand en voorzien van gietijzeren sierankers.

Rechthoekige muuropeningen, bij gevelaanpassingen, vermoedelijk in 1916, voorzien van geprofileerde arduinen omlijstingen. Houten paneeldeur met bovenlicht gevat in arduinen omlijsting met sluitsteen en opschrift "anno 1787". Houten kroonlijst met klossen. Beraapte zijgevels met sierlijk gesmede in ankers in de schoorstenen. Beraapte achtergevel met wit omlijste venster en op een zoldervenster na, blinde zijgevels.

Ten zuiden, wagenhuis, nu garage, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), eveneens aangepast circa 1916. In witgeschilderde straatgevel nu rechthoekige garagepoort en zolderluik. Dakoverstek met windveren.

Ten westen in tuin, serre en dienstgebouw van één bouwlaag met zeven traveeën gevat in travee-nissen met getoogde vensters en deuren, uit begin 20ste eeuw.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2000


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis met bijgebouwen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45217 (Geraadpleegd op 24-06-2021)