Herenhuis met bijgebouwen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zwalm
Deelgemeente Nederzwalm-Hermelgem
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 4, Zwalm (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Zwalm (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Zwalm (geografische inventarisatie: 01-06-1999 - 31-05-2000).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis met bijgebouwen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Ommegang en herenhuis met bijgebouwen

Deze bescherming is geldig sinds 12-10-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Herenhuis met bijgebouwen gelegen in ommuurde tuin naast de kerk. Fraaie ijzeren afsluiting en hek tussen vier bakstenen pijlers met bolbekroning. Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), van 1787. Vermoedelijk in 1916 vernieuwd voorgevelparement van geschilderde baksteen met knipvoegen en toevoeging van vier dakkapellen en een centraal dakvenster, zie gevelsteen met hoofdje in reliëf en vermelding "D.V.L. 1916". Geschilderde bakstenen gevel met dubbelhuisopstand en voorzien van gietijzeren sierankers.

Rechthoekige muuropeningen, bij gevelaanpassingen, vermoedelijk in 1916, voorzien van geprofileerde arduinen omlijstingen. Houten paneeldeur met bovenlicht gevat in arduinen omlijsting met sluitsteen en opschrift "anno 1787". Houten kroonlijst met klossen. Beraapte zijgevels met sierlijk gesmede in ankers in de schoorstenen. Beraapte achtergevel met wit omlijste venster en op een zoldervenster na, blinde zijgevels.

Ten zuiden, wagenhuis, nu garage, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), eveneens aangepast circa 1916. In witgeschilderde straatgevel nu rechthoekige garagepoort en zolderluik. Dakoverstek met windveren.

Ten westen in tuin, serre en dienstgebouw van één bouwlaag met zeven traveeën gevat in travee-nissen met getoogde vensters en deuren, uit begin 20ste eeuw.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2000

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoogstraat

Hoogstraat (Zwalm)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.