Teksten van Rooden Sleutel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4522

Traditioneel diephuis met winkelpui ()

Traditioneel diephuis genaamd "Rooden Sleutel" of "Haentken", van twee traveeën en oorspronkelijk drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De chirurgijn Hubert Sondervorst liet in 1837 en 1849 de kruiskozijnen van respectievelijk de eerste en de tweede verdieping aanpassen. Zijn zoon ‘commis’ François Joseph Sondervelt verbouwde in 1868-1869 de trapgevel tot een neoclassicistische lijstgevel door het ophogen van de geveltop tot een vierde bouwlaag, en bracht de huidige winkelpui aan. Uit het bouwdossier vallen ontwerper nog aannemer af te leiden. De oorspronkelijke geveltop telde acht treden met topstuk, en werd geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Aangepaste, verkleinende, rechthoekige bovenvensters met behouden kwarthol geprofileerde dagkanten, op hardstenen lekdrempels. Oorspronkelijk vormde een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst de gevelbeëindiging. Achtergevel: bepleisterde puntgevel.

Drieledige houten winkelpui samengesteld uit twee rechthoekige winkelvensters in ingediepte, houten omlijstingen vanaf een doorgetrokken, hardstenen lekdrempel, en een rechthoekige deur. Het geheel wordt bekroond door een hoog entablement met casementen in de fries, en een kroonlijst op gebeeldhouwde consoles in de vorm van vrouwenfiguurtjes.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1837#42, 1849#193 en 1868#799.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rooden Sleutel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204069 (geraadpleegd op ).


Traditioneel diephuis ()

Enkelhuis van twee traveeën en vier verdiepingen in kern opklimmend tot de 17de eeuw (zie ankers met gekrulde spie, uitgeholde neggen der bovenvensters); aangepast in de loop van de 19de eeuw.

Zeer hoge houten pui van drie traveeën - verbouwing van voormalige insteek? - met rechthoekige vensters in omlijsting van uitgediepte plattebanden; de smalle belijnende puilijst wordt ondersteund door bijzonder fraaie consooltjes in de vorm van vrouwenfiguurtjes (circa 1900).

Bepleisterde bovenbouw met rechthoekige vensters op toegevoegde lekdrempel.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rooden Sleutel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4522 (geraadpleegd op ).