erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
45220
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45220

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Vroeger genaamd Kasteel van Mr. De Raedt, naar de eigenaar Henri De Raedt, notaris en burgemeester rond de eeuwwisseling. Gelegen aan de gemeentegrens met Welden.

Herenhuis van circa 1880 met omringende tuin, volledig afgesloten door bakstenen muur met ezelsrug van dakpannen en toegankelijk via verguld ijzeren hek en inrijhek. In tuin een paar oude bomen, zoals beuk en valse acacia, achteraan vijver met imitatiegrotwerk voor fontein naar verluidt van 1916.

Volledig onderkelderd huis van vijf traveeën en twee bouwlagen en zadeldak (leien). Bepleisterde en lichtgeel geschilderde neoclassicistische lijstgevel met dubbelhuisopstand. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de begane grond met persiennes en op de bovenverdieping met rolluiken en rolluikkasten. Lekdrempels doorgetrokken tot arduinen cordonlijsten. Rechthoekige deur op arduinen trap, gevat in arduinen omlijsting met dito kroonlijst. Eenvoudig entablement met kroonlijst op klossen als gevelbeëindiging. Beraapte achtergevel. Rechts aanbouwsel met vroegere keuken, naar verluidt van circa 1920.

Interieur. Centrale brede gang met driekleurig tegeltapijt met geometrisch patroon en bijpassende boorden, geschilderde lambriseringen en houten bordestrap. Links ervan eetkamer en salon met mooie marmeren schouwen en stucversiering op plafond.

Ten noorden, naast woonhuis, vroegere stallen en aanpalend ten oosten ervan fazantkwekerij met volière van circa 1911. Ten westen, serre met houten gebint ondersteund door sierlijke ijzeren consoles, ernaast oude buxus.


Bron: LANCLUS K. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45220 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.