erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
45222
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45222

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voorheen het huis van de familie De Raedt-Bourdon, later genaamd Kasteel Mr. Garniers. Ruim woonhuis met haakse bijgebouwen in U-vormige opstelling en losstaande stallen, minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw. IJzeren hek aan bakstenen pijlers met bolbekroning. Aan weerszij van het hek, imposante bakstenen straatmuur voorzien van dertien traveeën met spaarvelden.

Herenhuis met heden gecementeerde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) met twee dakkapellen. Dubbelhuisopstand. Plint met keldergaten. Begane grond afgelijnd door puilijst en voorzien van schijnvoegen. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping in vlakke omlijsting, met vernieuwde arduinen dorpels en vernieuwd houtwerk, oorspronkelijk met persiennes op de begane grond en uitgewerkte rolluikkasten op de bovenverdieping en in de dakkapellen. Rechthoekige vleugeldeur met bovenlicht.

Haaks voor het huis ingeplante bijgebouwen van één bouwlaag onder pannendak; verbouwingswerken aan de gang. Geschilderde en verankerde erfgevels met getoogde vensters en deuren. Zuidelijk dienstgebouw met twee rechthoekige inrijpoorten van open wagenhuis en twee rondboogvormige inrijpoorten met deelzuilen.

  • DE NOYETTE G. & HOEBEKE M. 1994: Dorpsbeelden uit het verleden, Zwalm, Nazareth, 98.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2000


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45222 (Geraadpleegd op 18-05-2021)