erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
45223
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45223
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Op de hoek met de Scheldestraat. Vermoedelijk in de eerste helft van de 19de eeuw een herberg zogenaamd "Den Hollander". Hoeve met aan de straatbocht gelegen laag boerenhuis, in het eerste kwart van de 20ste eeuw omgevormd tot tweegezinswoning, uit de 18de eeuw, zie geschilderd opschrift "anno 1765" boven de eerste deur. Verankerde gecementeerde straatgevel, naar het zuidoosten gericht, met schijnvoegen onder zadeldak (eternietpannen vooraan en Vlaamse pannen achteraan). Kelder onder de linkertravee. Nagenoeg rechthoekige vensters voorzien van arduinen dorpels en vernieuwde houten luiken. Respectievelijk een getoogde en een rechthoekige deur in geschilderde bakstenen omlijsting, bijvoorbeeld met neuten en oren. In oorspronkelijke achtergevel, houten ankers en bewaarde bakstenen omlijsting met oren van achterdeur.

Ten zuidwesten, aan de Scheldestraat gelegen dienstgebouw met bakoven en paardenstallen van zeven traveeën onder een zadeldak (golfplaten). Witgeschilderde straatgevel; vernieuwde rechthoekige inrijpoort.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45223 (Geraadpleegd op )