Pastorie Alle Heiligenparochie

Gemeente Zwalm

• Inventarisatie Zwalm (geografische inventarisatie: 01-06-1999 - 31-05-2000).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is beschermd als monument Pastorie Alle Heiligenparochie

Beschrijving

Voormalige pastorie, nu particuliere woning. Gebouwd naar ontwerp van architect J. De Bosschere (Heusden) van 1905-06, ter vervanging van de oude, verderop (nummer 25) gelegen pastorie. Voortuin afgesloten door vernieuwde bakstenen muur en ijzeren hek aan bakstenen pijlers. Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder pannen schilddak met op nok ijzeren windvaan met de letters NH, verwijzend naar de parochie. Rechts vooruitspringend risaliet van twee traveeën Gecementeerde plint met schijnvoegen. Getoogde vensters met arduinen dorpels en zandstenen negblokken en sluitsteen. Rondboognis met Mariabeeldje boven aangebouwd houten portaal met leien dakje.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Te Nederzwalm bestond reeds een omwalde lemen pastorie in 1625. Ze werd vervangen in het midden van de 17de eeuw. Na oorlogsschade werd ze herbouwd in 1717. Begin 20ste eeuw werd de huidige pastorie opgetrokken.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002215, Pastorieën (J. Mertens, 2002).

Mertens, Joeri (01-10-2015 )