Laatclassicistisch burgerhuis met traditionele kern

Straat Schrijnwerkersstraat

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Laatclassicistische stadswoning

is beschermd als monument Laatclassicistische stadswoning

omvat de bescherming als monument Laatclassicistisch herenhuis: deuromlijsting
gelegen te Schrijnwerkersstraat 10 (Antwerpen)

Beschrijving

Laatclassicistisch dubbelhuis van vier traveeën en drie en een halve bouwlaag onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat), in het eerste kwart van de 19de eeuw te dateren. De traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, wordt aangegeven door de dakstructuur en de achterpuntgevel.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. Rechthoekige ingangsdeur in beschilderde arduinen omlijsting op neuten, versierd met spiegels met gebouchardeerde oppervlakten en brede bekronende waterlijst op gegroefde voluutconsoles. Rechthoekige bovenvensters op lekdrempel met profiel. De fries is geopend met ovaalronde oculi met puntige hoeken, te vergelijken met Heilige Geeststraat 19 en Oude Koornmarkt 50). Onversierde daklijst. Het breed houten puivenster is van recentere datum (eerste kwart van de 20ste eeuw).

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet