Teksten van Laatclassicistisch burgerhuis

Laatclassicistisch burgerhuis met traditionele kern ()

In kern samenstel van twee traditionele panden genaamd "den Pelicaen" of voorheen ook "Drij Sloten" en "St. Laureys", die minstens opklimmen tot de 17de eeuw. Tot de huidige vorm verbouwd met een laatclassicistische lijstgevel in het eerste kwart van de 19de eeuw.

Rijwoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën, drie bouwlagen en een mezzanine onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. In de derde travee, is de rechthoekige inkomdeur gevat in een omlijsting uit blauwe hardsteen, met neuten, ingediepte pilasters, imposten en een gestrekte, breed uitkragende waterlijst op uitgelengde, gegroefde voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters, op de bovenverdiepingen met individuele lekdrempels en geprofileerde onderdorpels. De fries van het klassieke hoofdgestel wordt geopend door liggende oculi in spitse ellipsvorm typisch voor de vroege jaren 1800, te vergelijken met Heilige Geeststraat 19 en Oude Koornmarkt 50. Vernieuwde kroonlijst. Het klassieke houten winkelraam met pilasters en entablement links van het portaal, dat in 1876 werd aangebracht in opdracht van Pauline Van den Wouwer, is na 1975 verwijderd. Achtergevel: bepleisterde puntgevel.

Auteurs:  Braeken, Jo

Laatclassicistisch burgerhuis ()

Laatclassicistisch dubbelhuis van vier traveeën en drie en een halve bouwlaag onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat), in het eerste kwart van de 19de eeuw te dateren. De traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, wordt aangegeven door de dakstructuur en de achterpuntgevel.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. Rechthoekige ingangsdeur in beschilderde arduinen omlijsting op neuten, versierd met spiegels met gebouchardeerde oppervlakten en brede bekronende waterlijst op gegroefde voluutconsoles. Rechthoekige bovenvensters op lekdrempel met profiel. De fries is geopend met ovaalronde oculi met puntige hoeken, te vergelijken met Heilige Geeststraat 19 en Oude Koornmarkt 50). Onversierde daklijst. Het breed houten puivenster is van recentere datum (eerste kwart van de 20ste eeuw).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek