Hof ter Schelde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Schelde

Beschrijving

Voormalige hoeve zogenaamd "Hof ter Schelde", gelegen aan de Schelde en de Stampkotbeek in de voormalige dorpskom van Hermelgem, nu aan de vernieuwde Scheldebrug. Voorheen ook zogenaamd "het klooster van Hermelgem", gedateerd 1772 in de sluitsteen van de voordeur en van de poort in het rechts aansluitende dienstgebouw.

Ten westen, ruim woonhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder overstekend pannendak. Volgens bouwsporen en kadasterarchief voorheen vijf traveeën breed en één bouwlaag hoog, vergroot circa 1909. Gecementeerde lijstgevel afgelijnd door getrapte daklijst. Plint van natuursteenblokken. Rechthoekige vensters, voorheen beluikt, zie behouden duimen. Getoogde opgeklampte deur met sierlijk houten bovenlicht gevat in geschilderde bakstenen omlijsting met van 1772 gedateerde en gesculpteerde sluitsteen.

Witgeschilderde achtergevel met verspringende gevellijn. Inspringend gedeelte met opkamer boven tweeledige kelder, in de plint voorzien van goot voor afvoer van spoelwater. Achterdeur met aan de binnenkant behouden geheng gevat in grijs geschilderde omlijsting. Rechthoekige vensters, voorheen eveneens beluikt. Linker zijgevel gedeeltelijk ontpleisterd met zichtbare sporen van vroegere eenlaagse bouw in vlechtingen. Rechter zijgevel beraapt, met in geveltop twee rondbogige zoldervensters en aanleunende stallen van landbouwbedrijf.

Interieur. Links van centrale gang, zogenaamd "beste kamer" met schouw met 18de-eeuwse stucmantel geflankeerd door vaste kasten van acajou, vloertegeltapijt, gepleisterd plafond met moerbalk en paneeldeur naar gang. Woonkamer rechts van gang met brede schouw met bordenrek geflankeerd door twee deurtjes met bewaard geheng, ook paneeldeur naar gang met behouden beslag.

Rechts in het verlengde van het woonhuis, gewitte stalvleugel onder zadeldak (pannen), vermoedelijk van circa 1909. Straatgevel afgelijnd met tandlijst, voorzien van ronde openingen, links dichtgemetselde segmentboogvormige poort met behouden ontlastingsboog en rechts rechthoekige vleugelpoort. Ervoor, vroegere mestvaalt.

Ten noorden, met blinde achtergevel aan de Stampkotbeek, schuur onder schilddak (pannen), vermoedelijk eveneens heropgebouwd circa 1909. Naar het zuiden gerichte gewitte erfgevel met vernieuwde inrijpoort. Ernaast, voormalige kippenhokken.

Auteurs: Lanclus, Kathleen