Neoclassicistisch winkelhuis met traditionele kern ()

In oorsprong traditioneel diephuis met trapgevel genaamd "Schaepshooft" of "(Gulden) Passer" uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. In 1883 liet de heer Keyser het middenluik van het drielicht in de geveltop verlagen, en in 1884 een winkelpui aanbrengen. Beide ingrepen werden uitgevoerd naar ontwerpen door de architect François De Vooght, die in 1898 de opstand aanpaste en verrijkte tot een lijstgevel met stucdecor. Daarbij sloopte hij de geveltop van zeven treden met topstuk en verving de diepe dakstructuur door een breed zadeldak. De Vooght lijkt in Antwerpen actief te zijn geweest van de late jaren 1860 tot omstreeks 1900. Van zijn hand zijn vooral burgerhuizen gekend in conventionele neoclassicistische stijl, of met pittoreske neo-Vlaamserenaissance-inslag.

Rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De met een imitatieparement bepleisterde en beschilderde lijstgevel is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige bovenvensters, vroegere kruiskozijnen, in een geriemde omlijsting met oren, sluitsteen, individuele lekdrempel en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met een architraaf, casementen in de fries en een houten kroonlijst op modillons, tandlijst, voluutconsoles en trigliefen, op de hoeken gekoppeld, vormt de gevelbeëindiging. De drieledige, klassieke, houten winkelpui uit 1883, met zijportaal, pilasters, een entablement en hardstenen plint, is omstreeks 1986 verwijderd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1883#87, 1884#1590 en 1898#361.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schaepshooft [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298707 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch winkelhuis ()

Rijhuis van drie bouwlagen en respectievelijk drie en twee traveeën; verbouwing van 1898 naar ontwerp van bouwmeester F. De Vooght, oudere kern (zie ordonnantie, ankers met krulspie).

Bepleisterde, witgeschilderde bovenbouw met latere schijnvoegen en rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting met oren en bewerkte sleutel. Beëindigende kroonlijst op klossen en tandlijst, ondersteund door dubbele gegroefde consoles op de hoeken.

Winkelpui van drie traveeën in houten omlijsting op sokkel van blauwe hardsteen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1898#361; .

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schaepshooft [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4524 (geraadpleegd op ).