Peerdestokhoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zwalm
Deelgemeente Nederzwalm-Hermelgem
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 49, Zwalm (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Zwalm (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Zwalm (geografische inventarisatie: 01-06-1999 - 31-05-2000).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Peerdestokhoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Biestmolenstraat. Hoevegebouwen in U-vorm opgesteld rondom voorerf, aan de straatkant afgesloten door bakstenen muur en ijzeren hek aan vernieuwde bakstenen pijlers. Het huis vertoont een opvallende gelijkenis met het huis van de Biestmolenhoeve, gebouwd in het zelfde jaar, 1871, door een lid van de familie Simoens, hier Hector Simoens, burgemeester van Nederzwalm-Hermelgem.

Ten westen, achterin het gekasseide erf gelegen ruim onderkelderd boerenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), van 1871. Dubbelhuis met verankerde en gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting. Vernieuwde rechthoekige deur met bovenlicht gevat in arduinen omlijsting met hoofdgestel voorzien van ingekerfd jaartal 1871. Eenvoudige geschilderde achtergevel met deur met behouden bovenlicht in omlijsting van gesinterde baksteen. Rechts aangebouwde stal.

Interieur. Centrale gang en woonkamer rechts ervan voorzien van tegeltapijt. In woonkamer behouden schouw met bakstenen wangen en houten schouwbalk.

Ten zuiden en ten noorden, ter weerszij van het huis, bedrijfsvleugels onder zadeldak (pannen) met identieke zijpuntgevels aan straat, in geveltop voorzien van zolderluik en rondboognisje met vlieggaten.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2000

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Stationsstraat

Stationsstraat (Zwalm)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.