Peerdestokhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Peerdestokhoeve

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Biestmolenstraat. Hoevegebouwen in U-vorm opgesteld rondom voorerf, aan de straatkant afgesloten door bakstenen muur en ijzeren hek aan vernieuwde bakstenen pijlers. Het huis vertoont een opvallende gelijkenis met het huis van de Biestmolenhoeve, gebouwd in het zelfde jaar, 1871, door een lid van de familie Simoens, hier Hector Simoens, burgemeester van Nederzwalm-Hermelgem.

Ten westen, achterin het gekasseide erf gelegen ruim onderkelderd boerenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), van 1871. Dubbelhuis met verankerde en gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting. Vernieuwde rechthoekige deur met bovenlicht gevat in arduinen omlijsting met hoofdgestel voorzien van ingekerfd jaartal 1871. Eenvoudige geschilderde achtergevel met deur met behouden bovenlicht in omlijsting van gesinterde baksteen. Rechts aangebouwde stal.

Interieur. Centrale gang en woonkamer rechts ervan voorzien van tegeltapijt. In woonkamer behouden schouw met bakstenen wangen en houten schouwbalk.

Ten zuiden en ten noorden, ter weerszij van het huis, bedrijfsvleugels onder zadeldak (pannen) met identieke zijpuntgevels aan straat, in geveltop voorzien van zolderluik en rondboognisje met vlieggaten.

Auteurs: Lanclus, Kathleen