erfgoedobject

Hof De Waele

bouwkundig element
ID
45246
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45246
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof De Waele
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Hof De Waele", naar één van de vroegere eigenaars, de familie De Waele, die in 1771 bouwheer was van de windmolen "Tarandusmolen" in Dikkelvenne op de grens met Beerlegem. In de straatbocht gelegen voormalige hoeve van het semi-gesloten type, nu afgesloten door een ijzeren hek.

Ten oosten, boerenhuis in kern uit de 18de eeuw, doch met vernieuwde voorgevel uitziend op het erf. Behouden gewitte achtergevel met gedicht steekboogdeurtje gevat in bakstenen omlijsting met kroonlijst en witgeschilderde zijpuntgevel aan de straat met getoogde vensters in gepleisterde omlijsting, geveltop afgewerkt met vlechtingen en voorzien van getoogd zolderluik met waterlijstje.

Ten zuiden, schuur en stallen van zes traveeën onder zadeldak (pannen) uit de 18de eeuw. Vernieuwde gevels, zie bouwnaden. Aan de straat, zijpuntgevel afgewerkt met vlechtingen. Rechthoekige inrijpoort in tweede travee.

Ten noorden van de hoeve, aan de overkant van de straat, bakhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2000


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hof De Waele [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45246 (Geraadpleegd op 12-05-2021)