Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Straat Schrijnwerkersstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in eclectische stijl

omvat de bescherming als monument Godshuis Onse Vrouwen Convent
gelegen te Schoenmarkt 8, Schrijnwerkersstraat 14 (Antwerpen)

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van graaf de Brouchoven de Bergeyck, naar een ontwerp door de architect Albert Arnou uit 1892.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van twee traveeën en vier bouwlagen; zadeldak. Fraaie klassieke pui met rechthoekig uitstalraam en dito flankerende deuren rechts, toegang tot Godshuis. Entresol met twee rondboogvensters in omlijsting van platteband met sleutel en imposten; imitatievoegen op muurdammen en hoeklisenen; laatstgenoemde zijn verzwaard met brede gegroefde consoles die het uitstulpend balkon der derde bouwlaag torsen; een sierlijke ijzeren leuning volgt de ronding, gesteund door een extra zware halfronde sokkel. Bovenverdieping afgezet met hoekpilasters en bekronende entablementen, op de vierde bouwlaag tevens fungerend als gevelbeëindiging; verdiepte vensterpartijen rechthoekig geopend.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1892#296.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet