Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met leilindes

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes of grotkapel. Na de Eerste Wereldoorlog gekend als bedevaartkapel. Kapel met ommegangstaties aan de zijgevels, beschaduwd door linden, gebouwd in 1876, vergroot in 1941, zie bouwnaden. Omgevend tuintje toegankelijk via twee ijzeren hekjes van 1955 aan weerszij van kapel.

Wegkapel

Bakstenen kapel met voorgevel van grotwerk afgedekt met zinken dak. Kapeltoegang via rondboogdeur afgesloten door blauw geschilderd ijzeren hek. Aan zijgevels, ingemetselde staties met de "VII Smarten van Onze-Lieve-Vrouw" gesigneerd door M. De Moor (Deinze) van 1956.

Binnenin, vloer van groene en zwarte tegels, grotwand met beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en geknielde Heilige Bernadette; twee glasramen gesigneerd van A. D'haeyer (Oudenaarde) van 1957.

Kapelbomen

Het perceel met de grotkapel wordt aan de straatzijde volledig ingenomen door vier geleide linden. Twee aan beide zijden van de kapel met tussen de bomen telkens een hekje dat toegang geeft tot de kapelhof. De hoogte van de geleide bomen is 3 meter en ze worden op traditionele wijze tot op deze hoogte periodiek bijgeknipt. De kapel werd waarschijnlijk ook al op het moment van de oprichting in het laatste kwart van de 19de eeuw begeleid door kapelbomen.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Van der Linden, Geert