Pastorie Sint-Gangulphusparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zwalm
Deelgemeente Paulatem
Straat Paulatemstraat
Locatie Paulatemstraat 53, Zwalm (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Zwalm (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Zwalm (geografische inventarisatie: 01-06-1999 - 31-05-2000).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pastorie Sint-Gongulphusparochie

Deze bescherming is geldig sinds 12-12-2002.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eclectische pastorie gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw bij de Sint-Gongulphuskerk.

Historiek

De parochie behoorde oorspronkelijk tot het patronaatsrecht van het H. Kruiskapittel van Cambrai. De voormalige pastorie, als dusdanig in gebruik tot 1968, nu particuliere eigendom en woning, is ingeplant ten westen naast de kerk in een ommuurde tuin. De oude pastorie werd onder meer verwoest tijdens de godsdienstoorlogen eind 16de eeuw. Het huidige woonhuis is een typisch pastoriegebouw in ommuurde tuin uit de tweede helft van de 18de eeuw en werd recent volledig gerestaureerd.

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De verankerde bakstenen lijstgevel wordt beëindigd met een geprofileerde en bepleisterde daklijst en houten gootlijst met klossen. De rechthoekige vensters met arduinen dorpels zijn gevat in een vlakke gepleisterde omlijsting, op de bovenverdieping met vernieuwd houtwerk naar oud model. De benedenvensters worden afgesloten met grijs geschilderde persiennes. De rechthoekige, opgeklampte deur bewaart nog de sierlijke houten waaier. In de gelijkaardige achtergevel is het venster boven de deur blind gehouden. De linker zijgevel is gecementeerd; de rechter zijgevel is beraapt en voorzien van een getoogd zoldervenster.

Links en rechts een aanbouw van één travee en één bouwlaag onder een zadeldak. De linkse is origineel en de rechtse werd vernieuwd en vergroot. De typische opdeling met centraal een deur met waaier en identieke voor- en achtergevel is ook hier bewaard gebleven.

Interieur

Centraal bevindt zich een gang met langs beide zijden salons en slaapkamers. De kamers werden versierd met eclectisch stucwerk. De eikenhouten trap dateert evenals het interieurschrijnwerk uit het einde van de 18de eeuw, getuige daarvan het snijwerk op de trappaal. Een overwelfde kelder met stenen trap bevindt zich onder de linker travee en is toegankelijk via een kelderdeur onder de trap. Opvallend is het behoud van het 19de-eeuwse buitenschrijnwerk

Achter de pastorie bevindt zich een dienstgebouwtje onder zadeldak (pannen) uit het tweede kwart van de 19de eeuw, nu ingebouwd in de woonhuisuitbreiding en verbonden met het vernieuwde zijaanbouwsel.

De gewitte tuinmuur heeft een hek naar de kerkzijde en een gedicht hek aan de straatzijde; aan de achterzijde van de tuin is de muur verlaagd.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002215, Pastorieën (J. Mertens, 2002).

Bron: -

Auteurs: Mertens, Joeri

Datum tekst: 2015

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Paulatemstraat

Paulatemstraat (Zwalm)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.