erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
45256
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45256

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige hoeve van het gesloten type uit de 18de eeuw, volgens het kadasterarchief in 1886 sloop van de oude dienstgebouwen en bouw van de huidige. Nu boerenwoning gelegen achterin moestuin, vroeger in gebruik als tweegezinswoning.

Witgekalkte gevels op gepikte plint onder doorlopend overstekend zadeldak (rode pannen, nok parallel aan de straat). Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk en groene luiken met hartvormige lichtopening. Korfboogdeurtjes in groen geschilderde bakstenen omlijsting met recht kroonlijstje. Dakoverstek op uitgesneden consoles. In achtergevel gelijkaardige deuren en consoles onder dakoverstek.

Interieur. In uiterst linkse opkamer, moerbalk gedateerd 1737. woonkamer van nummer 67 met bewaarde samengestelde balklaag met moerbalk versierd met initialen en grote schouw met geprofileerde schouwbalk. Nummer 69. Links woonkamer met rode tegelvloer en rechts kamer met classicistische schouw met stucwerk op boezem.

Ten noordwesten, achter woonhuis, dienstgebouw met stallen en bakhuis, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Gewitte bakstenen buitenkelder onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met twee gewelfde beuken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2000


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Afsluitingshaag van meidoorn

 • Is gerelateerd aan
  Opgaande zomereikenrij

 • Is deel van
  Paulatemstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45256 (Geraadpleegd op 15-05-2021)