Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Achterin, ten noorden van de kerk ingeplante hoeve met erachter de lager gelegen Waterkersgracht; bereikbaar via gekasseide oprit. Semi-gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldak (pannen) voorzien van rood geschilderd houtwerk, gegroepeerd rondom een verharde en gekasseide binnenplaats met nu beplante vroegere mestvaalt.

Ten noorden, boerenhuis met oude kern, doch grotendeels aangepast. Op het zuiden gerichte erfgevel met geel bakstenen parement aangebracht circa 1945 en vernieuwde muuropeningen. Verhoogde begane grond met rechthoekige deur op trap met voormalig bekronend niskapelletje. Kelder onder westelijke travee. Resterende jaarankers 61 op rechter zijgevel, vermoedelijk nog uit de 16de eeuw. Laadluik en hijsanker voor graanzolder. Midden tegen achtergevel, haaks onderkelderd aanbouwsel met keuken onder zadeldak (pannen), toegevoegd in het vierde kwart van de 19de eeuw.

Ten oosten, bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (pannen); naar verluidt overgebracht uit Elst. Centrale rechthoekige doorrijpoorten met opgeklampte vleugelpoorten. Aan de oostzijde afdak op houten pijlers. Oorspronkelijk gebint, met ingekerfde inscripties, onder meer namen en jaartallen 1796, 1815, 1856.

Ten westen, bakstenen dienstgebouw met drie licht getoogde staldeuren van veulen- en paardenstallen bekroond door oculi. Ter hoogte van de eerste deur, dakvenster met laadluik voor hooizolder.

Ten zuiden, vervallen dienstgebouw met rechthoekige inrijpoort, uit midden 19de eeuw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen