Dienstgebouw Kasteel van Roborst

Gemeente Zwalm
Locatie Borstekouterstraat 60, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Zwalm (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Zwalm (geografische inventarisatie: 01-06-1999 - 31-05-2000).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Roborst

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Roborst met kasteeldomein

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Kasteel van Roborst

is deel van de bescherming als monument Kasteeldomein van Roborst: dienstgebouwen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, gelegen links van de toegang tot het kasteeldomein, links geflankeerd door de koetshuizen van het kasteel met blinde straatgevel. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), uit het laatste kwart van de 19de eeuw met 18de-eeuwse kern. Beraapte lijstgevel op imitatie-breukstenen plint en met dito hoekbanden. Rechthoekige vensters in geriemde gecementeerde omlijsting met lekdrempel, op de begane grond voorzien van sluitsteen en beluikt, imitatievensters in de eerste travee. Gelijkaardige deur met trap. Vereenvoudigd hoofdgestel. Beraapte zijgevel onder roodgeschilderde windveren.

• DEVOS P. De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVII, Gent, 1982, p. 969-970.

Auteurs: Lanclus, Kathleen