erfgoedobject

Dienstgebouw Kasteel van Roborst

bouwkundig element
ID: 45269   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45269

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, gelegen links van de toegang tot het kasteeldomein, links geflankeerd door het koetshuis van het kasteel met blinde straatgevel.

Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), uit het laatste kwart van de 19de eeuw met 18de-eeuwse kern. Beraapte lijstgevel op imitatie-breukstenen plint en met dito hoekbanden. Rechthoekige vensters in geriemde gecementeerde omlijsting met lekdrempel, op de begane grond voorzien van sluitsteen en beluikt, imitatievensters in de eerste travee. Gelijkaardige deur met trap. Vereenvoudigd hoofdgestel. Beraapte zijgevel onder roodgeschilderde windveren.

  • DEVOS P. 1982: De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVII, Gent, 969-970.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2000


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein van Roborst

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dienstgebouw Kasteel van Roborst [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45269 (Geraadpleegd op 23-09-2020)