erfgoedobject

Ventilatiegebouw voetgangerstunnel Sint-Anna

bouwkundig element
ID: 4527   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4527

Juridische gevolgen

Beschrijving

Toegangs- en verluchtingsgebouw van de voetgangerstunnel "Sint-Anna", verbinding met Linkeroever. Tunnelwerken uitgevoerd van 1931 tot 1933 naar het ontwerp van Frankignoul; de architectuur van de bovenbouwen werd verzorgd door E. Van Averbeke. Het Kleine Tunnelgebouw kwam op de plaats van de Waterpoort of Koninklijke poort, afkomstig van de Vlasmarkt, die uiteengenomen en in 1936 terug geplaatst werd op de Gillisplaats.

Baksteenbouw verlevendigd met natuursteen voor de vensteromlijstingen. Gemarkeerd door twee, iets hoger opgetrokken zijtorens, geopend door middel van smalle, doorlopende tweelichtsvensters. Licht wijkende middenbouw; horizontaliserende werking van de doorgetrokken vensteromlijstingen. Begane grond omgeven door beglaasde galerij.


Bron     : Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum  : 1976


Relaties

  • Is deel van
    Sint-Jansvliet

  • Is deel van
    Voetgangerstunnel Sint-Anna

  • Is gerelateerd aan
    Ventilatiegebouw voetgangerstunnel Sint-Anna

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Ventilatiegebouw voetgangerstunnel Sint-Anna [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4527 (Geraadpleegd op 12-12-2019)