erfgoedobject

Klooster Zusters van het Heilig Hart van Maria

bouwkundig element
ID
45276
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45276

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nu rustoord genaamd Huize Roborst. Voormalig klooster en jongensschool gebouwd door de laatste bezitster van de heerlijkheid, jonkvrouw M.E. Huysman d'Annecroix voor de broeders Jozefieten van Geraardsbergen in 1824 en gesloten in 1845. Erna bewoond door de zwartzusters uit Geraardsbergen en meisjesschool. In 1873 gekocht door de Zusters van het Heilig Hart van Maria uit Nederbrakel en ingericht als dorpsschool, kantschool (tot 1880), tehuis voor weesmeisjes, bejaardentehuis en een kostschool voor meisjes. In de jaren 1890 sloop van het oude klooster en groter heropgebouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog opgeëist door Duitse leger. De zusters hebben het klooster definitief verlaten in 1997.

Voormalige bakstenen kloostergebouwen van tweeënhalve bouwlagen onder pannendaken opgesteld in U-vorm rondom begraasde binnenplaats. Linkse vleugel van 1890 met vroegere kloosterkapel. Rechtse vleugel heropgebouwd in 1893 en verlengd tot de straat. Beide vleugels zijn voorzien van een beglaasde niskapel met de beelden van Heilig Hart van Jezus en Maria. Een vierde vleugel, de straatvleugel werd gebouwd in 1957 naar ontwerp van ir. A. Ascoop (Wetteren).

  • Munkzwalm, Gemeentearchief Roborst, 1.778.511, Bouwvergunningen.
  • DE MEULEMEESTER M. 1935: De Zusters van het H. Hart van Maria te Nederbrakel, Leuven, 95-96, 121, 132-133.
  • DE NOYETTE G. & HOEBEKE M. 1994: Dorpsbeelden uit het verleden, Zwalm, Nazareth, 37.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster Zusters van het Heilig Hart van Maria [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45276 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.