erfgoedobject

Boerenburgerhuis met bijgebouwen

bouwkundig element
ID
45284
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45284

Juridische gevolgen

Beschrijving

Mooi gelegen gebouwencomplex op een eilandje tussen twee brugjes over de Zwalm en tegenover de Bostmolen. Oorspronkelijk gesloten hoeve rondom rechthoekige binnenplaats, volgens kadasterarchief in 1884 heropgebouwd in opdracht van "bloempelder" K. Van Wittenberghe, mulder van de ertegenover gelegen Bostmolen, tot semi-gesloten hoeve met U-vormige opstelling en huis ten zuiden aan de straatkant.

Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd schilddak (pannen), aan weerszij geflankeerd door straat ingeplante dienstgebouwen rondom erachter gelegen rechthoekig binnenerf. Beraapte lijstgevel op arduinen plint met dubbelhuisopstand, vermoedelijk uit tweede helft 19de eeuw. Hoekpenanten en borstwering versierd met panelen in stucwerk. Rechthoekige vensters met T-ramen en vernieuwd houtwerk in witgepleisterde omlijsting en met tot cordonlijst doorgetrokken arduinen lekdrempels, op de begane grond voorzien van rolluikkasten. Centrale deur op trapje gevat in arduinen omlijsting met kroonlijst. Eenvoudig bekronend entablement met kroonlijst op klossen. Gelijkaardige achtergevel.

Rechts in het verlengde van het huis, onderkelderd bijgebouw, met eveneens beraapte straatgevel voorzien van een rechthoekige deur en een vroeger niskapelletje met in de gepleisterde omlijsting de verwerking van de letters GZJC (Gezegend zij Jezus Christus), nu voorzien van venstertje met roedeverdeling.

Links naast woonhuis, bijgebouw, palend aan de Zwalmbeek, met twee korfboogpoorten in de straatgevel, gedateerd in arduinen gevelsteentje 1884. Gevel aan de beekkant van zes traveeën onder geprofileerde bakstenen lijst voorzien van kleine vierkante venstertjes.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2000


Relaties

  • Is deel van
    Machelgemstraat

  • Is deel van
    Watermolen Bostmolen en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenburgerhuis met bijgebouwen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45284 (Geraadpleegd op 18-05-2021)