erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID: 4529   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4529

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Sint-Jansvliet en Zand, van drie bij twee traveeën en drie bouwlagen onder een steil zadeldak (nok loodrecht op de Sint-Jansvliet, pannen), uit de 17de eeuw.

Gedecapeerde tuitgevel met schouderstukken oorspronkelijk in bak- en zandsteenbouw maar ingrijpend vernieuwd, met behouden hoekketting en smeedijzeren muurankers. Aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, deels dichtgemetseld. In de top: rechthoekige zoldervenster en balkgat. Eveneens sterk aangepaste zijgevel. Overeenkomst met de huizen nummers 6-8 aan de overkant van de Sint-Jansvliet.


Bron     : Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum  : 1976

Aanvullende informatie

Dit gebouw draagt volgens de inventaris van J.B. Van Belle het steenhouwersmerk van Delalieux Jean (Feluy).
Auteurs : De Boeck, Wouter
Datum: 10-09-2011

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4529 (Geraadpleegd op 04-07-2020)