Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Rozebeke

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Rozebeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Voormalige pastorie in deels ommuurde tuin. Achterin tuin, arduinen voetstuk van de oude doopvont uit de kerk. Reeds vermelding van een pastorie gebouwd door de pastoor voor 1652; circa 1690 verkocht aan de kerk. Toentertijd bediende de pastoor nog drie parochies: Rozebeke, Roborst en Wijlegem. Bouw van een nieuwe pastorie door pastoor Van Den Vyvere dichter bij de kerk circa midden 18de eeuw.

In 1907-09 met een bouwlaag verhoogd, voorgevel gecementeerd en toevoeging bijgebouwen. Nu particuliere eigendom en verbouwingen aan de gang. Bakstenen tuinmuur uit de tweede helft van de 19de eeuw met toegangspoortje ingeplant aan aardeweg ten zuiden, gedeelte aan de straat heropgebouwd in 1960.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd schilddak (pannen). Naar zuiden gerichte, gecementeerde lijstgevel met dubbelhuisopstand. Begane grond versierd met imitatiebanden. Rechthoekige vensters en deur in omlijsting met sluitsteen. Sobere achtergevel met deur in omlijsting van gesinterde bakstenen.

Haaks aangebouwde dienstgebouwen, onder andere rondbogige arcade van twee traveeën met doorrit, volgens kadasterarchief van circa 1907.

Ten noorden achter het huis, voormalig bakhuis onder zadeldak. Puntgevels met vlechtingen, wijzend op oude kern.

• Roborst, Pastorie, Liber Memorialis.
  • DHANENS E. 1971: Kanton Sint-Maria-Horebeke, Tekst, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, VII, Gent, 211, 231.

Auteurs: Lanclus, Kathleen