erfgoedobject

Semigesloten hoeve

bouwkundig element
ID
45294
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45294

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Rozebeke
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Grote semigesloten hoeve aan drie zijden omsloten door het erf, ingeplant ten oosten van de kerk en aan de samenkomst van Sint-Annastraat en Boembekestraat. Oude hoeve minstens uit de 18de eeuw, rond de eeuwwisseling vernieuwd woonhuis, bereikbaar via siertuintje met middenpad en ijzeren hekje.

Ruim boerenhuis met naar het westen gerichte voorgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken (zwarte pannen), oude kern, aangepast en voorzien van voorgevelparement van geglazuurde bakstenen in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijst- en puntgevel. Steekboogvensters met vernieuwd houtwerk, ontlastingsbogen en omlijstingen van bruingeglazuurde stenen en met arduinen lekdrempels. Gecementeerde linker zij- en achtergevel met schijnvoegen. Cijferankers 67 op links zijpuntgevel. Rechts bakstenen zijgevel van vier traveeën en twee bouwlagen in de bouwstijl van de voorgevel, vernieuwd houtwerk in bovenvensters. Aansluitend bij het bewaarde gedeelte van het oudere boerenhuis, met gewitte gevel op gepikte plint en groen beluikte vensters.

In U-vorm aansluitende bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken (pannen) rondom gekasseide binnenplaats met mestvaalt. Doorrit opgenomen in dienstgebouw aan de Boembekestraat, vroeger met strodak, confer tekening A. Heins.

  • Rijksarchief Gent, Oud gemeentearchief Sint-Blasius-Boekel - Rozebeke, nummer 205.
  • HEINS A. 1903-1904: Vieux coins en Flandre, II, Gent, plaat 106.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Semigesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45294 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.