erfgoedobject

Klooster en school

bouwkundig element
ID
45297
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45297

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en school
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Rozebeke
  Deze bescherming is geldig sinds 23-01-2017

Beschrijving

Voormalig klooster en erachter aangebouwde lagere school met drie klaslokalen. Gebouwd door de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën uit Sint-Maria-Oudenhove naar ontwerp van architect F. Van Severen (Dendermonde) van 1916, die toentertijd ook de restauratiewerken aan de kerk leidde. Eerst bouw van klaslokalen en reeds in 1919 uitbreiding met een klaslokaal en klooster. In 1984 verkocht en nu in gebruik als particuliere woning en verblijf voor hoevetoerisme. Voortuintje van de straat afgesloten door ijzeren hek en voetgangershek. In achtertuin sporen van Mariagrot.

Bakstenen kloostergebouw in neogotische stijl onder cementpannendaken met klokkenstoeltje. Volledig onderkelderd. Rondboogvormige benedenvensters en spitsboogvormige bovenvensters. Deur aangebracht in hoekportiek geaccentueerd door gecementeerde gemetste zuil. In linkse zijgevel drielicht van huiskapel.

Interieur. Bakoven in de kelder. Op begane grond links respectievelijk salon, spreekkamer en leefkamer en rechts keuken en "schotelhuis". Op de bovenverdieping "vreemdenkamer", kapel, slaapkamers en badkamer.

Haaks aangebouwde klaslokalen onder zadeldak (pannen). Bakstenen gevels met getoogde vensters en meestal gedichte deuren. Later aangebouwd klaslokaal achteraan.

 • DE NOYETTE G. & HOEBEKE M. 1994: Dorpsbeelden uit het verleden, Zwalm, Nazareth, 50.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2000


Relaties

 • Omvat
  Twee gekandelaarde schaduwlinden

 • Is deel van
  Rozebekeplein


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klooster en school [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45297 (Geraadpleegd op 09-05-2021)