erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Linden met kapelhof en vijf linden

bouwkundig / landschappelijk element
ID
45303
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45303

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vijflindenkapel of kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Linden, omringd door vijf linden en gelegen op het hoogste punt (90 meter) van de gemeente met panoramisch gezicht op het omgevende open kouterlandschap.

Trap en kasseipad naar kapel. Vermoedelijk 18de-eeuwse kapel, doch reeds oudere vermelding. Rechthoekig witgeschilderd bakstenen gebouwtje onder zadeldak (pannen) met smeedijzeren kruisje. Puntgevel afgewerkt met vlechtingen, voorzien van licht getoogde vernieuwde deur.

Sober interieur met gemetst altaar; beeld verdwenen.

Kapelbomen

Bij de Vijflindenkapel zijn volgens aloude gewoonte lindebomen aangeplant. Het waren oorspronkelijk vijf opgaande bomen die echter in 2008 afgestorven zijn. Nu is enkel de stronkenopslag nog aanwezig.

De gemeente als eigenaar werd verzocht om het genetisch materiaal van de linden in situ te behouden en om uit de opslag van de stronken toekomstige opgaande bomen te selecteren.

De kapel en kapelbomen staan op een heuveltje in een landschappelijk hoog gelegen akkergebied en vormen dus een beeldbepalende bomengroep.

 

  • DHANENS E. 1971: Kanton Sint-Maria-Horebeke, Tekst, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, VII, Gent, 230.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen, Van der Linden, Geert
Datum  : 12-04-2021


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Linden met kapelhof en vijf linden [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45303 (Geraadpleegd op 18-05-2021)