Schoolhuis bij gemeenteschool en Gemeentehuis van Sint-Blasius-Boekel

Beschrijving

Respectievelijk voormalig schoolhuis bij gemeenteschool en gemeentehuis, nu woonhuis. Aan de straat ingeplant gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien) met twee, later aangebrachte klimmende dakkapellen, daterend van 1871 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny, zie nu nog moeilijk leesbare gedenkstenen links en rechts naast de eerste deur van het vroegere schoolhuis.

Eertijds geflankeerd door ijzeren hekken aan bakstenen pijlers. Bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint met vooruitspringend middenrisaliet hoger opgetrokken in driehoekig pseudo-fronton met oculus en boogfries en afgelijnd door hoeklisenen. Begane grond afgelijnd door bakstenen puilijst. Getoogde vensters en deuren met waterlijstjes, arduinen dorpels van bovenvensters verbonden tot cordonlijst. Gecementeerde zijgevels. Voormalige klaslokalen achteraan de speelplaats.

• DE NOYETTE G. & HOEBEKE M. 1994: Dorpsbeelden uit het verleden, Zwalm, Nazareth, 61.

Auteurs: Lanclus, Kathleen