Volgens oude prentbriefkaarten Kasteel Van den Broecke en Huis van den heer Burgemeester. Gelegen tegenover de kerk, in de 18de eeuw opgetekend als gesloten hoeve, in 1839 verbouwd met U-vormige aanleg en met voortuin afgesloten door ijzeren voetgangershekken en inrijhek aan bakstenen pijlers met bolbekroning. De hekken en middelste pijlers zijn vervangen. Nu, door sloop van stallen bij de verbreding en rechttrekking van de Boekelbaan in 1973, L-vormige aanleg. Zowel huis als resterende stallen ten noorden omgebouwd tot twee woningen.
Ten westen: woonhuis, oorspronkelijk van zeven traveeën en één bouwlaag onder een afgewolfd schilddak (pannen), op zijgevel gedateerd in jaartalankers 1839. Circa 1920 toevoeging van bovenverdieping boven vijf middentraveeën en in 1953 aanpassing van de voorgevel met nieuw parement van rode baksteen. Nu onderkelderd huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met zijaanbouwsels van één travee en één bouwlaag. Lijstgevel met rechthoekige vensters in imitatiezandstenen omlijsting en centrale rechthoekige deur met behouden houtwerk in arduinen omlijsting met kroonlijst, restant van het 19de-eeuwse boerenhuis. Beraapte achtergevel met hoge rechthoekige vensters in vlakke witgepleisterde omlijsting en middenin laag korfboogdeurtje in zandstenen omlijsting, misschien restant van het oudere huis.
DE NOYETTE G. & HOEBEKE M. 1994: Dorpsbeelden uit het verleden, Zwalm, Nazareth, 58.
VAN NUFFEL F. & VAN NUFFEL A. 1992: Groot-Zwalm in oude foto's, Eeklo, 11.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Lanclus, Kathleen Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)