Oude Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oude Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Oude Pastorie

• is aangeduid als beschermd monument Oude Pastorie

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude Pastorie met omgeving

Beschrijving

Genaamd Oude Pastorie, gelegen aan een onbebouwde landweg op de kouter ten noorden van de kerk, vanwaar een prachtige gezicht op de het landschap van de omliggende gemeenten.

Historiek

De eerste pastorie van de parochie werd slechts gebouwd in 1783 vermoedelijk onder leiding van architect L. de Villegas van de Gentse Sint-Pietersabdij, samen met de abdij van Ename tiendheffer. In gebruik als dusdanig tot de bouw van de zogenaamde "nieuwe pastorie" in 1888. Verkocht aan particulier, van 1933 tot 1988 in gebruik als hoeve. Woonhuis uitgebreid in 1907 met dienstgebouwen en poortvleugel tot gesloten opstelling rondom binnenplaats. Recent "gerestaureerd" en hoevegebouwen, onder andere het aan de straat gelegen poortgebouw in de dakpannen van het zadeldak gedateerd 1907, gesloopt. Het erf wordt nu van de straat afgesloten door een hoge bakstenen muur met houten toegangshek tussen bakstenen pijlers met arduinen bolbekroning.

Beschrijving

Onderkelderd woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (leien) met drie dakkapellen, ter vervanging van het oorspronkelijke centrale dakvenster, geflankeerd door lagere zijaanbouwsels onder lessenaarsdak, volgens bewaarde bouwplannen van 1783, jaartal naar verluidt voorheen ook aangebracht op deurlatei. Naar het zuidoosten gerichte bakstenen lijstgevel op gepikte plint met dubbelhuisopstand en aflijnend bepleisterd entablement. Getoogde vensters en deur met bovenlicht gevat in een vlakke omlijsting, nu gevat in een vlakke, okerkleurige geschilderde omlijsting. Keldergaten onder de linkertravee De zijaanbouwsels onder lessenaarsdak zijn volledig nieuw heropgebouwd, aan de voorgevel naar het oude model, ook heropgebouwde achter- en zijgevels.

Interieur. Bewaarde schouwmantels met stucwerk uit het vierde kwart van de 18de eeuw in salon, rechts van centrale gang, en in eetkamer links van de gang. De schouw in de vroegere keuken bewaart een onderboezem van gesinterde bakstenen. Plafonds, vloeren en deuren vernieuwd. Bewaard zoldergebint met telmerken.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 971.
  • DHANENS E. 1971: Kanton Sint-Maria-Horebeke, Tekst, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, VII, Gent, 261-273.

Auteurs: Lanclus, Kathleen