Pastorie Sint-Blasiusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Neogotisch bakstenen gebouw naar ontwerp van architect Vossaert (Oudenaarde) van 1888, in ommuurde tuin, voorheen eveneens ommuurde voortuin met getrapt poortgeveltje, gesloopt in 1963.

Onderkelderd huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), vroeger met klokkenstoel, tussen zijtrapgevels. Verankerd met opvallende sierlijke ankers. Licht vooruitspringende rechtse travee, hoger opgetrokken in trapgevel. Muuropeningen gevat in Brugse-travee. Centrale deur met stenen bolkozijn als bovenlicht, voorafgegaan door trap. Boven linkse travee getrapte dakkapel. Stenen kruiskozijnen met spitsbogige blinde boogvelden met vernieuwd houtwerk. Links zijaanbouwsel.

• DE NOYETTE G. & HOEBEKE M. 1994: Dorpsbeelden uit het verleden, Zwalm, Nazareth, 55.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Pastorietuin

De Pastorie en pastorietuin liggen op het kruispunt van Rijkekleie en de Paalweg. Het terrein aan de rand van de Franskouter, loopt naar het noorden toe op. De tuin is volledig afgesloten door een getrapte bakstenen omheiningsmuur bedekt met pannen. De tuinaanleg bestaat uit een centraal gazon met omgevende randbeplanting met hoogstammige bomen en een rondpad.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2019 (winter), Zwalm [online],https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 20 januari 2022).
  • Google Maps, Streetview, Rijkekleie 6, Zwalm[online](geraadpleegd op 20 januari 2022).