Pastorie Sint-Blasiusparochie

Gemeente Zwalm

• Adrescontrole Zwalm (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Zwalm (geografische inventarisatie: 01-06-1999 - 31-05-2000).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is beschermd als monument Pastorie Sint-Blasiusparochie

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Franskouter. Pastorie. Neogotisch bakstenen gebouw naar ontwerp van architect Vossaert (Oudenaarde) van 1888, in ommuurde tuin, voorheen eveneens ommuurde voortuin met getrapt poortgeveltje, gesloopt in 1963. Onderkelderd huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), vroeger met klokkenstoel, tussen zijtrapgevels. Verankerd met opvallende sierlijke ankers. Licht vooruitspringende rechtse travee, hoger opgetrokken in trapgevel. Muuropeningen gevat in Brugse-travee. Centrale deur met stenen bolkozijn als bovenlicht, voorafgegaan door trap. Boven linkse travee getrapte dakkapel. Stenen kruiskozijnen met spitsbogige blinde boogvelden met vernieuwd houtwerk. Links zijaanbouwsel.

• DE NOYETTE G. - HOEBEKE M., Dorpsbeelden uit het verleden, Zwalm, Nazareth, 1994, pagina 55.

Auteurs: Lanclus, Kathleen