erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
4533
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4533
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1860 opgetrokken in opdracht van de heer J. Geudens. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Na sloop van het pand, werd het jarenlang braakliggend perceel in 2013 ingevuld met een nieuwbouwflat.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak, vervangen door een pseudo-mansarde in 1935. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met dubbelhuisopstand, beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van spiegelboogvensters gevat in rechthoekige geriemde omlijstingen, op de eerste verdieping met geajoureerde borstweringen en cordonvormende lekdrempels, op de tweede verdieping met individuele lekdrempels op voluutconsoles. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en consoles waartussen casementen, vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1860#445 en 18#3376.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4533 (Geraadpleegd op )