erfgoedobject

Neoclassicistisch winkelhuis

bouwkundig element
ID
4534
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4534

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis volgens de bouwaanvraag uit 1860 opgetrokken in opdracht van J.F. Verachtert. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een drieledige houten winkelpui met zijportaal, waarvan de middenvitrine werd gemarkeerd door pilasters. Regelmatig van opzet bestaat de bovenbouw uit verkleinende registers van spiegelboogvensters met geprofileerde dagkanten en gietijzeren parapetten. Cordonvormende lekdrempels en geriemde rechthoekige vensteromlijstingen op de eerste verdieping, individuele lekdrempels en onderdorpels op de tweede en derde verdieping. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op tandlijst en voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde winkelpui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1860#232.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4534 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.