• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpshuis

Beschrijving

Voorheen hoeve van de Sint-Baafsabdij, reeds vermeld in de 15de eeuw. In de 18de eeuw wethuis en gemeentehuis met café Het wetshuis. In de 20ste eeuw woonhuis van handelaar in handschoenen, product van lokale huisnijverheid.

Dorpswoning van vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), van 1810. Lijstgevel afgelijnd door gepleisterde kroonlijst met nagenoeg rechthoekige vensters met vernieuwde T-ramen op arduinen dorpels.

Twee deuren, links licht getoogde deur voorafgegaan door arduinen trap en gevat in een gesinterde bakstenen omlijsting. Tegen blind venster boven deur beglaasde kapel met Heilig Hartbeeld. Rechts woongedeelte met blinde deurtravee met deur gevat in omlijsting van gesinterde baksteen. Links zijgevel door middel van muurankers gedateerd 1810 en voorzien van sierlijk anker in schoorsteen.

Rechts aansluitend poortgebouw uit midden 19de eeuw met doorrit naar achtergelegen erf omsloten door dienstgebouwen.

• DE SCHINCKEL Y. 1994: Sint-Denijs-Boekel, Zwalm, sine loco, 130-131.

Auteurs: Lanclus, Kathleen