Burgerlijk Hospitaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerlijk Hospitaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historisch pand

Beschrijving

Opvallend ingeplant gebouw aan de voet van heuveltje met kerk en kerkhof. Reeds vermeld in de 16de eeuw als eigendom van de familie Borluut, heren van Boekel. In 1858 ingevolge een schenkingstestament van J. Herman van 1851 omgevormd tot hospitaal en armenhuis of Burgerlijk Hospitaal. In de eerste helft van de 20ste eeuw door het hospitaalbestuur verkocht.

Nu woonhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Witgeschilderde, verankerde gevels op gecementeerde plint. Naar het zuiden gerichte voorgevel door puilijst in twee registers verdeeld. Rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels, op bovenverdieping verschillende blinde vensters en twee deuren met getraceerde bovenlichten en gevat in gesinterde bakstenen omlijstingen met kroonlijstje, rechts deur is heden dicht gemetseld.

Rechtse zijgevel uitziend op splitsing van straat, van drie traveeën en tweeënhalve bouwlagen Centrale rechthoekige deur en halfronde vensters op de zolderverdieping. Noordelijk gerichte achtergevel vlakbij belendend huis, gelijkaardig aan voorgevel met één deur in gesinterde bakstenen omlijsting. Links ongeschilderde zijgevel eveneens met halfronde zoldervensters.

• DE SCHYNCKEL Y. 1994: Sint-Denijs-Boekel, Zwalm, sine loco, 163-166.

Auteurs: Lanclus, Kathleen