Neoclassicistisch winkelhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Sint-Katelijnevest
Locatie Sint-Katelijnevest 10, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch winkelhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1860. Opdrachtgever was juffrouw Habeck, die in 1865 door Leclef nog een burgerhuis liet bouwen in de Molenstraat.

Het winkelhuis Habeck is representatief voor het rijpe, klassiek geïnspireerde oeuvre van de architect, die een succesvolle loopbaan ontplooide in dienst van de hogere burgerij. Tot zijn gekende realisaties in Antwerpen, opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, behoren tal van winkel-, burger- en herenhuizen in neoclassicistische stijl, met invloed van achtereenvolgens de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1850 en 1860. Het belangrijkste ontwerp uit zijn late carrière is het Onze-Lieve-Vrouwecollege van de paters jezuïeten uit 1871 aan de Frankrijklei. In deze periode bouwde hij meerdere statige hotels op de Leien en rond het Stadspark, alleen of in samenwerking met zijn zoon Edmond Leclef, die mee het beeld van deze belangrijke 19de-eeuwse stadsuitbreiding bepalen.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen, onder een later toegevoegde pseudo-mansarde met dakkapellen. De bepleisterden en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met middenportaal en smeedijzeren waaiers in de boogvelden. Registers van rechthoekige bovenvensters in verkleinende ordonnantie, met geprofileerde dagkanten en individuele lekdrempels, achtereenvolgens op voluutconsoles en onderdorpels; gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1860#33.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2018

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Sint-Katelijnevest

Sint-Katelijnevest (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.