erfgoedobject

Rijhuis in Louis-Philippestijl

bouwkundig element
ID
4537
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4537

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijhuis in Louis-Philippestijl van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak, te dateren omstreeks 1860. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een verbouwde pui. Geleed door de cordonvormende lekdrempels van de eerste twee verdiepingen, beantwoordt de opstand aan een regelmatig, naar boven toe verkleinend ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters met afgeronde hoeken, gevat in vlakke omlijstingen met geprofileerde dagkanten. Sluitstenen accentueren de eerste twee verdiepingen, decoratieve onderdorpels onderscheiden de tweede, individuele lekdrempels de derde verdieping. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op tandlijst, klossen en uitgelengde voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4537 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.