erfgoedobject

Neoclassicistisch winkelhuis

bouwkundig element
ID
4538
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4538

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis volgens de bouwaanvraag uit 1861 opgetrokken in opdracht van de heer G. Huybrechts. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. Oorspronkelijk rustte de bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een winkelpui met zijportaal. Vandaag gecementeerd met verlies van het stucdecor, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters, oorspronkelijk met geriemde omlijstingen, geprofileerde, doorgetrokken en op de bovenste twee verdiepingen individuele lekdrempels; gietijzeren parapetten. Van het klassieke hoofdgestel met casementen in de fries rest enkel de houten kroonlijst op klossen. Latere houten winkelpui met zijportaal en privé-inkom, hoekpilasters en entablement.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1861#638.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4538 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.