Teksten van Winkelhuis in second-empirestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4539

Winkelhuis in second-empirestijl ()

Winkelhuis in second-empirestijl gebouwd in opdracht van de kinderen Vandenplasch of Vandenplassche, naar een ontwerp door de architect Victor Durlet uit 1860.

Victor Durlet was als architect actief was vanaf eind jaren 1850 tot zijn overlijden in 1900, de laatste jaren in associatie met zijn zoon Victor. De burger- en herenhuizen die Durlet tijdens de jaren 1870 tot 1890 tot stand bracht op de Leien en rond het Stadspark, in de wijken Zuid en Zurenborg, worden gekenmerkt door een conventionele toepassing van de neoclassicistische stijl, verrijkt met neorenaissance-elementen in de meer prestigieuze ontwerpen. Tot zijn belangrijkste openbare opdrachten in Antwerpen behoort het Bureel van Weldadigheid uit 1887-1888 in de Blindestraat.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal. Vandaag verbouwd, loopt deze vandaag door over het aanpalende nummer 18. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit naar boven toe verkleinende registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Sluitstenen met festoenen en doorgetrokken borstweringen met ruit- en rozetpatroon accentueren de eerste verdieping; individuele lekdrempels met onderdorpel op de hogere verdiepingen. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, een rozet tussen casementen in de fries, en een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1860#609.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in second-empirestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281120 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch rijhuis ()

Neoclassicistisch rijhuis, twee traveeën en vier bouwlagen, met bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Bouwaanvraag van 1860. Behouden winkelpui. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting; op de hoofdverdieping uitgewerkte sluitsteen met schijfmotief en festoenen en verdiepte borstweringen versierd met ruiten en rozetten, de onderdorpels over de penanten heen verbonden met een platteband. Klassieke gevelbekroning met gelede architraaf, fries met casementen en rozet onder uitstekende kroonlijst op klossen .

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1860, Modern Archief 20.111/3, dossier 609.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in second-empirestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4539 (geraadpleegd op ).