Winkelhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1860 opgetrokken in opdracht van de heer A. Van Bruggen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.
Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. Oorspronkelijk rustte de bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een klassieke houten winkelpui met zijportaal. Deze is vandaag verbouwd en loopt door over het aanpalende nummer 14. Geleed door cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Naar boven toe verkleinende schouderboogvensters in vlakke omlijsting met geprofileerde dagkanten, geaccentueerd door rankwerksleutels. Deze zijn per verdieping gevat in een rechthoekig spaarveld met ingediepte penanten en plastisch lijstwerk in de zwikken. Van de deurvensters op de eerste verdieping zijn de vermoedelijk gietijzeren borstweringen verdwenen. Een klassiek hoofdgestel met een rankwerkmedaillon tussen casementen in de fries, en een gekorniste houten kroonlijst met tandlijst op voluutconsoles, vormt de gevelbeëindiging.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281121 (geraadpleegd op ).
Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in Louis-Philippestijl uit het derde kwart van de 19de eeuw. Twee traveeën, vier bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen). Spiegelboogvormige bovenvensters in omlijsting van vlakke banden met gegroefd en kwarthol beloop; op de bel-etage uitgewerkt als deurvensters, op de derde en vierde bouwlaag gemarkeerd door doorlopende lekdrempels. Brede sleutels met verschillend motief per verdieping De penanten en borstweringen versierd met plastisch lijst- en paneelwerk. Fraaie gevelbekroning met onderbroken gekorniste kroonlijst met tandlijst steunend op twee hoekconsoles onderling verbonden met een kordon; in het midden mooi medaillon met bladwerk: fries verlevendigd met spiegels. Afschilferende bepleistering. Gewijzigde pui.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4540 (geraadpleegd op ).