Teksten van Winkelhuis in Louis-Philippestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4541

Winkelhuis in Louis-Philippestijl ()

Winkelhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1860 opgetrokken in opdracht van de heer N.J. Janssens. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op twee klassieke, volgens spiegelbeeldschema gekoppelde winkelpuien, met de zijportalen in de middenas. Horizontaal geleed door een gevelbreed balkon op bewerkte voluutconsoles en kordonvormende lekdrempels, zijn de eerste twee verdiepingen belijnd door schijnvoegen. De vermoedelijk gietijzeren borstwering van het balkon en het stucdecor van de topgeleding zijn verwijderd. Regelmatige registers van rechthoekige bovenvensters in verkleinende ordonnantie, gevat in vlakke omlijstingen met geprofileerde dagkanten. De eerste verdieping onderscheidt zich door weelderige schelpmedaillons op de penanten, en gestrekte waterlijsten op voluutconsoles boven de deurvensters, bekroond door stucfrontons met een vrouwelijke mascaron. Rankwerksleutels, oren en rozetten accentueren de tweede verdieping, lekdrempels op voluutconsoles en onderdorpels de bovenste twee verdiepingen. Van het klassieke hoofdgestel, oorspronkelijk met casementen en rozetten in de fries, rest de houten kroonlijst met gekorniste tandlijst op bewerkte voluutconsoles. De volledig verbouwde pui loopt vandaag door over het aanpalende nummer 24.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1860#400.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281122 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis in Louis-Philippestijl ()

Herenhuis in Louis-Philippestijl van vier traveeën, vier bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan straat). Bouwaanvraag van 1860. Bepleisterde bovenbouw met imitatievoegen. De rechthoekige vensters zijn gevat in een vlakke bandomlijsting; op de hoofdverdieping verlaagd tot deurvensters met balkon (recent) en bekroond met waterlijst op consooltjes; hierboven, fraaie stuccodecoratie met vrouwenhoofd en bladwerk; stuccoversiering ook op de penanten der tweede en boven de vensters der derde bouwlaag, respectievelijk met schelp- en cartouchemotief. Voorts, door kordon verbonden lekdrempels op consooltjes waartussen spiegel (derde en vierde bouwlaag). Kroonlijst op fel bewerkte consoles gemarkeerd door gekorniste tandlijst. Totaal gewijzigde begane grond (moderne winkelpui).

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1860, Modern Archief 20.111/2, dossier 400.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4541 (geraadpleegd op ).