erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
4542
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4542

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1856 opgetrokken in opdracht van gerechtsdeurwaarder B.F. De Buck. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met enkelhuisopstand en schijnvoegen op de begane grond, rust vandaag op een verbouwde pui die doorloopt over het aanpalende nummer 22. Geleed door de puilijst beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit naar boven toe verkleinende registers van rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten. Balustraden accentueren de deurvensters van de eerste verdieping; hogerop individuele lekdrempels, op de tweede verdieping met voluutconsoles. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1856#1.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4542 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.