Winkelhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1861 opgetrokken in opdracht van de heer J.F.L. De Vos. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het pand huisvestte van bij de bouw de winkel in confectiekleding "Huis De Vos-Joris", een zaak opgericht omstreeks 1845 die adverteerde als "Depot van Parys, voor de schoonste en beste nieuwigheden."
Met een gevelbreedte van zes traveeën omvat de ondiepe rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui in de eerste vier traveeën, met een rondboogportaal en -venster in de laatste twee. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, en volkomen symmetrisch van opzet, wordt de bovenbouw geritmeerd door kolossale pilasters met ingediepte schacht en rankwermedaillons. Een twee traveeën breed risaliet legt de klemtoon op de middenas, gemarkeerd door een driehoekig fronton en een balkon met doorgetrokken geajoureerde borstwering tussen postamenten, waarvan de voluutconsoles zijn verwijderd. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rondboogvensters in geriemde omlijsting met sluitsteen en geajoureerde borstwering op de eerste verdieping, en schouderboogvensters in vlakke omlijsting met geprofileerde dagkanten en bewerkte zwikken op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, casementen in de fries, en een gekorniste houten kroonlijst met tandlijst op bewerkte voluutconsoles, gekoppeld ter hoogte van de pilasters, vormt de gevelbeëindiging. De volledig verbouwde pui loopt door over het aanpalende nummer 28.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281124 (geraadpleegd op ).
Dubbelhuis in Louis-Philippestijl van zes traveeën en drie bouwlagen afgedekt met zadeldak (mechanische pannen). Bouwaanvraag van 1861 . Beraapte lijstgevel en middenrisaliet van twee traveeën, gemarkeerd door versierde hoekpilasters in kolossale orde en bekronend driehoekig fronton boven de gekorniste kroonlijst. Op de bel-étage rondboogvensters in geprofileerde omlijsting met sleutel en fraai bewerkte borstwering; een doorlopende platteband over de penanten; breed balkon met sierlijk uitgewerkte balustrade tussen postamenten in het risaliet. Op de derde verdieping, spiegelboogvensters in omlijsting van vlakke banden met kwartrond geprofileerde hoeken, twee aan twee afgelijnd met een doorlopende lekdrempel. Gevelbekroning met bewerkt entablement, namelijk gelede architraaf, fries met casementen, gealterneerd door rijke modillons, kroonlijst met tandlijst, verkroppend boven de muurpilasters. Recente winkelpui over volledige gevelbreedte, doorlopend in belendend pand, als vervanging van gekoppelde puien in de vier linkse traveeën en een rondboogdeur en -venster in de twee rechts.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4543 (geraadpleegd op ).