Winkelhuis in second-empirestijl

Beschrijving

Winkelhuis in second-empirestijl op de hoek van Sint-Katelijnevest en Korte Nieuwstraat, volgens de bouwaanvraag uit 1862 opgetrokken in opdracht van Seraphin De Winter. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie bij vier traveeën, omvat het hoekhuis vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui, met portalen in de vijfde en laatste travee zijde Sint-Katelijnevest. Geleed door de cordonvormende lekdrempels van de eerste verdieping, beantwoordt de bovenbouw aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters, blind in de tweede en laatste travee, met afgeronde bovenhoeken, geprofileerde dagkanten, een geriemde omlijsting en oren. Sluitstenen tussen voluten accentueren de eerste twee verdiepingen, onderdorpels onder de individuele lekdrempels de bovenste twee. De gevelbeëindiging wordt gevormd door een houten kroonlijst op modillons en tandlijst, boven een fries met casementen. Volledig verbouwd, loopt de pui door over het aanpalende nummer 26.