Teksten van Winkelhuis in Louis-Philippestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4548

Winkelhuis in Louis-Philippestijl ()

Winkelhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1860 opgetrokken in opdracht van de heer M.C. Daems. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde, gedrukte halsgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met middenportaal. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Daarbij worden de bovenste twee verdiepingen gemarkeerd door ingediepte hoekpilasters, verrijkt met een wortelmotief. Registers van steekboogvensters in geriemde omlijsting, op de eerste verdieping geaccentueerd door geajoureerde borstweringen met een patroon van entrelacs, op de tweede verdieping door Franse balkons met een verwante smeedijzeren borstwering, op de derde verdieping door lekdrempels op voluutconsoles. De gevelbekroning bestaat uit een spiegelbogig pseudo-fronton met een omlijste ronde oculus in het timpaan, en een gekorniste, geprofileerde houten kroonlijst met tandlijst op gekoppelde hoekconsoles. In het gevelontwerp dragen de hoekpostamenten siervazen. Verbouwde winkelpui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1860#197.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281132 (geraadpleegd op ).


Rijhuis ()

Rijhuis van twee traveeën en vier bouwlagen; verwerking van vroege neorenaissance- en neoclassicistische ornamenten. Bouwaanvraag van 1860 naar ontwerp van architect Heliodore Leclef. Begane grond met houten winkelpui. Bovenbouw per verdieping horizontaal geaccentueerd door gekorniste druiplijsten en versierende kordons telkens opgevangen door hoekpilasters met respectievelijk lijstwerk, wortelmotief en casementen waarop de gekoppelde gegroefde modillons van de gevelbekroning rusten; laatstgenoemde bestaat uit een uitgelengde spiegelboog afgelijnd met kroon- en tandlijst boven een centraal oculus. Licht getoogde vensters met gestrekte uiteinden in sterk geprofileerde omlijsting; op de hoofdverdieping verlaagd tot deurvensters met geajoureerde borstwering, op de derde bouwlaag met balkons en op de vierde met lekdrempels op consooltjes. Verwaarloosde gevelbepleistering.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1860, Modern Archief 201.11/1, dossier 3.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4548 (geraadpleegd op ).