erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekhuis

bouwkundig element
ID: 4550   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4550

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekhuis van Sint-Paulusplaats en Keistraat, te dateren in het tweede kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Afgeschuind gebouw met een gevelbreedte van zeven travee├źn, oorspronkelijk vermoedelijk drie bouwlagen hoog onder een zadeldak, later verhoogd met een vierde bouwlaag onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met gedecapeerde begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, vormt de begane grond een rondboogarcade met geprofileerde, hardstenen archivolten en doorgetrokken imposten. De bovenbouw is opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met lekdrempel, blind in de derde travee. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel rest de gelede architraaf.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4550 (Geraadpleegd op 30-03-2020)